هر آنچه باید از آرتروز گردن بدانید

14

آرتروز گردن یکی از بیماری‌های شایع است که بیشتر افراد مسن را درگیر می‌کند. این بیماری که مربوط به آسیب در ستون فقرات و گردن است می‌تواند دستگاه بین مهره‌ای و غضروف‌های این ناحیه را تضعیف کند. برخی مواقع آرتروز به حدی دردناک است که حرکات گردن را با اختلال مواجه می‌کند.

آرتروز را در دسته بیماری‌های مزمن قرار می‌دهند که با پیشرفت این بیماری نشانه‌های آن نیز تشدید می‌یابد. اما ممکن است در مراحل اولیه هیچ علائمی برای بیمار به وجود نیاید.

آرتروز بیشتر در افراد سالمند و افرادی که عادت‌های رفتاری نامناسبی دارند، به وجود می‌آید. در این مقاله از وبلاگ کلینیک درد پیشگام قصد داریم در خصوص آرتروز گردن صحبت کنیم و هر آنچه که باید در مورد این بیماری بدانید را برای شما بیان می‌کنیم. همچنین بهترین روش‌ها برای درمان بدون جراحی آرتروز گردن را معرفی خواهیم نمود.

آرتروز گردن چیست؟

ساییدگی و پارگی ستون فقرات گردن را آرتروز یا آرتریت گردن می‌نامند. در داخل دیسک‌ها بالشتک‌های بین مهره‌ای وجود دارد که از ستون فقرات محافظت می‌کند. اگر این بالشتک‌ها دچار ضعف شود یا کوچک شود می‌تواند منجر به ایجاد آرتروز در این ناحیه گردد. به طور کل می‌توان گفت که در این بیماری دیسک‌ها و مهره‌ها در ناحیه ستون فقرات گردن دچار سایش می‌شود. بر اثر این بیماری نشانه‌های شدیدی برای افراد به وجود می‌آید که منجر به سفتی و درد گردن می‌شود و گاهاً عملکرد طبیعی بدن را با اختلال مواجه می‌کند.

علائم آرتروز گردن

همانطور که گفتیم در روزهای ابتدایی و مراحل اولیه این بیماری ممکن است برای فرد هیچگونه علائمی به وجود نیاید. اما به طور کل باید بدانید که علائم آرتروز در گردن هنگام بیدار شدن از خواب و اواخر شب تشدید می‌یابد. از شایع‌ترین علائم آرتروز در گردن عبارت است از:

  • درد و سفتی گردن که تا شانه‌ها و بازوها امتداد می‌یابد.
  • شنیدن صدای تق تق که با حرکت گردن شدیدتر می‌شود.
  • کاهش دامنه حرکتی گردن
  • خشکی گردن
  • سر درد
  • سرگیجه
  • درد بازوها
  • اختلالات شنوایی یا بینایی
  • مور مور شدن بازوها
  • عدم تعادل عضلات بدن
  • سختی در حرکت
  • گرفتگی عضلات
  • بی‌اختیاری در ادرار
  • بی‌حسی، ضعف در دست و پا

علل آرتروز در گردن

گفتیم که بر اثر ساییدگی و پارگی استخوان‌ها و غضروف‌های گردن در این ناحیه آرتروز به وجود می‌آید. از جمله دلایلی که منجر به ایجاد آرتروز گردن می‌شود عبارت است از:

خارهای استخوانی

بر اثر رشد بیش از اندازه استخوان خارهای استخوانی به وجود می‌آید؛ که در این شرایط استخوان بیش از حد رشد می‌کند تا ناپایداری ستون فقرات را از بین ببرد. خارهای استخوانی به نواحی ظریف ستون فقرات فشار می‌آورد بر روی آنها فشار وارد می‌کند. از جمله این نواحی اعصاب نخاع است که در این شرایط فرد دچار درد می‌شود.

کم آبی دیسک ستون فقرات

در استخوان‌های ستون فقرات یک بافت ضخیم و بالشتکی وجود دارد که به عنوان دیسک ستون فقرات نام دارد. این دیسک از ایجاد فشار بیش از حد ناشی از بلند کردن، چرخاندن و فشار بیش از اندازه ستون فقرات جلوگیری می‌کند. با افزایش سن ممکن است ساختار این دیسک‌ها تغییر کند و ماده ژله‌ای دیسک با گذر زمان خشک شود. همین مسئله منجر به ساییدگی مهره‌های ستون فقرات می‌شود و یک مسئله دردناک است. خشکی دیسک ستون فقرات ممکن است از ۳۰ سالگی به وجود آید.

آرتروز گردن با فتق دیسک

زمانی که دیسک‌های ستون فقرات دچار ترک شود، منجر به نشت مواد بالشتک‌های این دیسک می‌شود. در این شرایط فشار زیادی بر روی نخاع و اعصاب این ناحیه به وجود می‌آید که منجر به آرتروز در ناحیه گردن، بی‌حسی و درد گردن و بازوها می‌شود.

آسیب طناب نخاعی

از جمله دیگر دلایلی که می‌تواند به طناب نخاعی آسیب بزند آسیب به گردن بر اثر عواملی چون تصادف یا سقوط است.

آرتروز گردن با استفاده بیش از حد

برخی از افراد مشاغلی دارند که روزانه باید کار تکراری انجام دهند. این کار به ستون فقرات فشار وارد می‌کند و ممکن است منجر به مشکلات گردن از جمله آرتروز شود.

تشخیص آرتروز در گردن

از اولین راه‌های تشخیص این بیماری این است که احتمال ابتلا به بیماری‌های دیگر را رد کنیم. برای تشخیص آرتروز ابتدا با یک معاینه کار آغاز می‌شود. پزشک متخصص ابتدا وضعیت جسمانی و حرکتی گردن را بررسی می‌کند. همچنین ممکن است شانه‌ها، دست‌ها و پاها نیز مورد بررسی قرار گیرد و دامنه حرکتی گردن را مورد آزمایش قرار دهد. سپس باید بررسی شود که به اعصاب یا نخاع گردن آسیب وارد شده است یا خیر. برای تشخیص دقیق‌تر نیز ممکن است انواع تصویربرداری‌ها و آزمایش‌ها شامل سی‌تی اسکن و ام‌آرآی استفاده شود.

درمان آرتروز گردن به روش غیر جراحی

پس از تشخیص آرتروز گردن باید با استفاده از روش‌های مختلف نسبت به درمان آن اقدام نمود. روش‌های درمانی متفاوتی برای این کار وجود دارد که پزشک با توجه به پیشرفت بیماری و وضعیت بیمار یکی را برای بیمار انتخاب می‌کند. مهم‌ترین روش‌های درمان بدون جراحی آرتروز گردن عبارتند از:

  • لیزردمانی: یکی از روش‌های غیر جراحی برای انواع آرتروز، لیزر درمانی است. با استفاده از لیزر بخش‌های مختلف ستون فقرات تحریک می‌شود. این کار با تمرکز بر ناحیه هدف توسط پزشک در کلینیک پیشگام انجام می‌گیرد و التهابات ناشی از آرتروز در گردن را ز بین می‌برد. لیزر درمانی همچنین فرایند ترمیم بافت را تسریع می‌بخشد.
  • فیزیوتراپی: از مرسوم‌ترین و رایج‌ترین روش‌های درمانی در شرایط درد عضلانی استفاده از فیزیوتراپی است. برای رفع آرتروز در گردن فیزیوتراپی بر روی تقویت عضلات پشت و گردن تمرکز می‌کند و عضلات ضعیف گردن را تقویت می‌کند تا فشار کمتری بر روی ستون فقرات گردن وارد شود.
  • طب سوزنی: یکی دیگر از روش‌های درمانی استفاده از طب سوزنی است. در این روش سوزن‌های بسیار نازکی را در اطراف عضلات گردن وارد می‌کنند تا منجر به کاهش التهاب گردن و کاهش درد فرد شود. توجه کنید که سوزن‌های مورد استفاده در طب سوزنی باید به درستی و در نواحی مناسب استفاده شود و این کار فقط توسط پزشک متخصص قابل انجام است.
  • داروهای تزریقی: در موارد بسیار کم اگر به طور مداوم در سر یا بازوهای خود درد داشته باشید از تزریق داروهای استروئیدی در فاست کوچک گردن استفاده می‌شود.
  • جراحی: به دلیل دوره نقاهت طولانی مدت و درد بسیار زیادی که روش جراحی دارد، اکثراً در دردهای عضلانی استفاده نمی‌شود. تنها در شرایطی از جراحی استفاده می‌شود که هیچ یک از روش‌های فوق برای درمان نتیجه ندهد.

نتیجه‌گیری

با بالا رفتن سن، دیسک‌ها کارایی خود را از دست می‌دهد و منجر به سایش و پارگی مهره‌های ستون فقرات می‌شود. همین امر می‌تواند منجر به مشکلاتی چون آرتروز در گردن شود. پس از تشخیص این مشکل باید نسبت به درمان هرچه سریع‌تر آن اقدام نمایید. کلینیک پیشگام یکی از کلینیک‌های تخصصی برای رفع انواع دردهای عضلانی است که با روش‌های غیر جراحی به راحتی و در سریع‌ترین زمان ممکن مشکلات آرتروز گردن را بهبود می‌بخشد. شما می‌توانید با مراجعه به این کلینیک از متخصصان ما مشاوره و راهنمایی دریافت کنید تا با توجه به وضعیت بیماری شما، بهترین روش درمانی آرتروز را به شما ارائه کنند.



پست های اخیر از دکتر محمد حسین سپهریان :
 علل سیاتیک چیست؟
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.28
 هر آنچه باید از آرتروز گردن بدانید
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.26
 درمان سیاتیک با لیزر
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.20
رنگ خود را انتخاب کنید
تنظیمات قالب