ختنه نوزادان یکی از عمل های جراحی به حساب می آید که در آن پوست سر آلت را بر می دارند. ختنه مزایای بسیار زیادی همانند کاهش خطر ابتلا به عفونت های تناسلی، پیشگیری از التهاب این ناحیه، محافظت در برابر سرطان آلت تناسلی و..... را به همراه دارد. بهترین زمان برای ختنه چه زمانی است؟ پزشکان توصیه می کنند در همان دوران نوزادی ختنه انجام شود. آیا می توان بلافاصله پس از تولد نوزاد را ختنه نمود؟ خیر این امکان وجود ندارد و جواب آن شامل دلایل متعددی از جمله ارزیابی سلامت نوزاد است. برای آشنایی با همه دلایل و بهترین زمان ختنه تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.
ختنه نوزادان چیست؟
ختنه یک جراحی است که در آن پوست سر آلت تناسلی (پوست ختنه گاه) را بر می دارند. این تکنیک به دلایل مختلفی همانند مسائل فرهنگی، سنت مذهبی، موارد بهداشتی و پزشکی انجام می گیرد. ختنه با روش های مختلفی قابل پیاده سازی است:
ختنه با حلقه یا پلاستیبل: در این روش با استفاده از یک حلقه پلاستیکی ختنه را انجام می دهند؛ به طوری که پوست سر آلت بالای حلقه قرار می گیرد. ختنه با حلقه از روش های رایج برای نوزادان است. با گذشت چند روز حلقه به صورت خودکار می افتد.
جراحی: جراحی که تحت عنوان ختنه سنتی نیز شناخته می شود، یکی دیگر از روش های ختنه نوزادان است که با استفاده از تیغ جراحی انجام می پذیرد. در جراحی پوست برش داده شده برداشته شده و سپس ناحیه مدنظر بخیه می شود. جراحی به دوران نقاهت بیش تری احتیاج دارد.
لیزر: ختنه لیزری نیز از روش های مناسبی است که در آن با لیزر پوست سر آلت را برش می دهند. احتمال عفونت و خونریزی در لیزر بسیار پایین است.
دلایل عدم ختنه نوزادان پس از تولد
ختنه به عنوان یک جراحی بلافاصله پس از تولد توصیه نمی گردد؛ چرا که نیازمند ملاحظاتی است که عوارض را به حداقل برساند و سلامت نوزاد تضمین شود. در ادامه مهم ترین دلایل عدم ختنه پس از تولد نوزاد را بررسی می کنیم.
ارزیابی سلامتی نوزاد
بلافاصله پس از تولد نوزاد از لحاظ جسمی مورد بررسی قرار می گیرد. برخی از شرایط و بیماری ها نظیر زردی، نارسی، کمبود وزن و... با بروز عوارض در هنگام ختنه همراه هستند. از همین رو زمان ختنه نوزادان تا هنگامی که به بهبودی کامل برسند، به تعویق می افتد. نوزاد باید از سلامت جسمانی کافی برای این عمل برخوردار باشد.
سازگاری نوزاد با محیط خارج از رحم
پس از زایمان، نوزاد از رحم خارج شده و کمی طول می کشد تا به محیط جدید عادت کند و خود را با شرایط جدید از جمله تغییرات دمایی وفق دهد. ختنه به عنوان یک عمل جراحی در این بازه زمانی به التهاب جسمی و روحی نوزاد می افزاید.
کاهش خطر خونریزی
به صورت طبیعی در همه نوزادان تازه متولد شده سطح ویتامین k بسیار پایین است. این ویتامین نقش مهمی در انعقاد خون دارد. از آنجایی که ختنه نوزادان با خونریزی همراه است، مشکل ساز می شود بنابراین توصیه می شود که با گذشت مدتی این فرایند انجام گیرد تا نوزاد به سطح مطلوبی از ویتامین k برسد.
کاهش خطر عفونت
برای انجام هر عملی باید از سطح ایمنی مطلوبی برخوردار بود تا روند بهبودی سرعت پیدا کند و از ایجاد عفونت پیشگیری شود. سیستم ایمنی بدن نوزاد در روزهای ابتدایی پس از تولد آسیب پذیرتر است بنابراین توصیه می گردد ختنه را به تعویق بیندازید تا سیستم ایمنی نوزاد تقویت شود.
بهترین زمان ختنه نوزادان
ختنه کردن نوزاد در هر زمانی امکان پذیر است اما متخصصان اطفال بر این باورند که بهترین زمان ختنه بین ۱ تا ۳ ماهگی است. همچنین توصیه می شود حداکثر این عمل را تا ۲ سالگی انجام دهید؛ چرا که عوارض آن کم تر و روند بهبودی سریع تر است.
سایر دلایل عبارتند از:
- در این هنگام نوزادان از پره پوست نازک تری برخوردار هستند و نیازی به بخیه نیست. همچنین ختنه با بی حسی موضعی انجام می گیرد.
- درد ختنه نوزادان در این بازه زمانی نسبت به نوزادان بزرگ تر و کودکان کم تر است.
- فرایند بهبود زخم ها در زمان کوتاه تری صورت می گیرد؛ چرا که نوزاد در این بازه در حال رشد سریع است.
- از نظر روانشناختی نیز این بازه زمان مناسبی است زیرا نوزاد خاطره ای از عمل به یاد نمی آورد اما در کودکان بزرگتر ممکن است استرس زا باشد.
- هزینه ختنه در نوزادان بسیار کم تر از کودکان بزرگ تر و حتی بزرگسالان است زیرا نیازی به تجهیزات پیشرفته نیست.
سوالات متداول
- ختنه نوزادان توسط چه پزشکی انجام می شود؟ ختنه در غالب موارد توسط متخصص اطفال انجام می گیرد اما دکتر اورولوژی، متخصص زنان و جراح عمومی نیز قادر به انجام ختنه هستند.
- مزایای ختنه شامل چه مواردی است؟ انجام ختنه می تواند از عفونت ها و التهاب ها در ناحیه تناسلی جلوگیری کند و از بروز برخی بیماری ها مانند سرطان آلت تناسلی، بیماری های مقاربتی، پارافیموز و..... پیشگیری به عمل آورد.
- زمان بهبودی ختنه نوزادان چقدر است؟ حدوداً بین ۷ الی ۱۰ روز طول می کشد تا نوزاد ختنه شده بهبود پیدا کند.
- مراقبت های پس از ختنه چیست؟ تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه تناسلی، عدم استفاده از پوشک های تنگ، استفاده از پمادهای تجویزی و مراجعه به پزشک در صورت مشاهده علائم غیر عادی از جمله مراقبت های لازم پس از ختنه هستند.
کلینیک ختنه نوزادان تهران
ختنه نوزاد یکی از اقدامات مهم است که مزایای زیادی دارد اما این کار باید توسط یک متخصص صورت گیرد تا متناسب با شرایط نوزاد بهترین روش انتخاب گردد و عوارض به حداقل برسد. کلینیک ختنه نوزادان تهران به عنوان اولین کلینیک تخصصی این حوزه مطابق با متدهای روز دنیا و با استفاده از بهترین تجهیزات و امکانات ختنه را انجام می دهد. برای کسب اطلاعات بیش تر می توانید با شماره های زیر ارتباط بگیرید.
آدرس و تلفن :
تهران، شریعتی، پایین تر از ظفر (دستگردی)، کوچه احمدیه یکم، پلاک ۱۰، طبقه ۴، واحد ۱۱
۰۲۱۲۲۸۹۴۲۰۳ و ۰۹۰۲۵۴۲۸۶۳۴