حوادث ناشی از کار یکی از مباحث طب کار است و در برخی از این مراکز ارزیابیهای اولیه در این خصوص صورت میگیرد. اما از نظر قانون تامین اجتماعی حادثه در چه زمان و مکانی جزو حوادث ناشی از کار به حساب می آید؟ در این مطلب از وبلاگ مرکز تخصصی طب کار سلامت سام پارس این موضوع را بررسی مینماییم.
وقوع حادثه حین مراجعه به درمانگاه یا بیمارستان یا برای معالجات درمانی و توانبخشی
قانون تأمین اجتماعی حوادثی را که در جریان عزیمت به درمانگاه یا بیمارستان یا مراکز درمانی و توانبخشی وقوع مییابد ناشی از کار اعلام نموده است.
بیمه شدهای که به قصد درمان به واحدهای درمانی مراجعه مینماید و در حین مراجعه دچار حادثه گردیده است. این بیمه شده اینک دارای 2 عارضه متفاوت خواهد بود یکی عارضهای که به واسطه آن قصد مراجعه به مراکز پزشکی داشته و عارضه دیگر مربوط به حادثه است که با توجه به مدارک مربوطه، از این جهت برای تشخیص صحت و سقم ادعا حائز اهمیت است.
البته، با توجه به اینکه بیمه شده در حین اشتغال به مرکز پزشکی عزیمت نموده است باید زمان مراجعه در ساعات کاری باشد.
وقوع حادثه هنگام رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه و بالعکس
در این قبیل موارد باید زمان رفت و آمد، مسیر رفت و آمد و محل سکونت یا اقامت بیمه شده مورد توجه قرار گیرد.
الف) زمان رفت و برگشت بیمه شده از کارگاه به منزل و بالعکس: حوادثی که در فاصله کارگاه و منزل بیمه شده اتفاق میافتد از نظر زمان وقوع حادثه حائز اهمیت است، فقط اوقات متعارف را میتوانیم به عنوان اوقات مراجعه از نظر وقوع حادثه در نظر بگیریم این اوقات شامل زمان متعارف است که بیمهشده برای کار موظف باید به کارگاه برود و نیز زمانی که پس از خاتمه کار به منزل برمیگردد. برای احراز واقعیت امر باید ساعات فعالیت کارگاه و ساعات کار بیمه شده را در نظر گرفت برای مثال اگر فعالیت کارگاهی از ساعت هفت آغاز و تا ساعت 15 ادامه داشته باشد حوادثی که قبل از ساعت 7 موقع آمدن به کارگاه و بعد از ساعت 15 هنگام مراجعت از کارگاه به منزل اتفاق میافتد ناشی از کار محسوب خواهد شد، مشروط بر اینکه ساعت وقوع حادثه با در نظر گرفتن فاصله منزل بیمه شده و نوع وسیله ایاب و ذهاب با ساعت شروع یا خاتمه کار مقارن باشد. همین کیفیت در مورد کارگرانی هم که کار نوبتی یا اضافه کار یا کار شب انجام میدهند نافذ و معتبر خواهد بود.
ب) مسیر رفت و آمد بیمه شده از کارگاه به منزل و بالعکس: حادثهای که در مسیر رفت و آمد بیمه شده به کارگاه و بالعکس اتفاق میافتد جزو حوادث ناشی از کار تلقی نخواهد شد مگر اینکه در مسیر عادی بین کارگاه و منزل بیمهشده واقع شود. مسیر عادی، مسیری است که زمان لازم برای طی آن از زمان عادیترین مسیر برای رسیدن به منزل یا کارگاه با توجه به نوع وسیله نقلیه تجاوز نکند و بایستی کروکی کلیه مسیرهای موجود رفت و برگشت توسط بازرس فنی ترسیم و عادیترین مسیر انتخاب و با مسیر وقوع حادثه انطباق و متعاقباً اظهارنظر گردد.
ج) منزل یا اقامتگاه بیمه شده: در تشریح کلمه منزل باید به مفهوم وسیع کلمه توجه شود تا با هدف قانون تأمین اجتماعی که حوادث را با روشن بینی و وسعت نظر تعریف کرده است هماهنگی لازم به وجود میآید. منظور از واژه «منزل» در ماده 60 قانون، معنای خاص و محدود کلمه به معنی محلی که در مالکیت یا اجاره بیمه شده، قرار دارد و یا محلی که از طریق کارفرما برای اسکان بیمه شدگان، در اختیار آنان قرار میگیرد، میباشد برای مثال بیمه شده دور از زادگاه و شهری که بطور دائم در آن سکونت دارد برای کار به شهرستان دیگری عزیمت و شبها در مسافرخانهای نزدیک کارگاه میخوابد و اگر در فاصله کارگاه و مسافرخانه در زمان و مسیر عادی حادثه ببیند حادثه ناشی از کار میباشد و حال اینکه مسافرخانه، منزل وی به معنای خاص کلمه نمیباشد.
د) وقوع حادثه حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان آسیب دیده و مساعدت به آنان: از منظر قانون کیفیت و موقعیت حوادث ناشی از کار در ارتباط با وقایعی است که با محیط کار بیمه شدگان در ارتباط باشد.
بنابراین وقایعی که برای بیمه شدگان به علت حوادث ناشی یا غیرناشی از کار در کارگاه اتفاق میافتد و سایر بیمه شدگان برای نجات آنان اقدامی به عمل میآورند که در جریان امر نجات خود، دچار حادثه گردند این حوادث ناشی از کار میباشد هرچند با کار موظف آنان مربوط نباشد.
فقط حوادثی که در جریان نجات بیمه شدگان به علت حوادث کارگاه اعم از اینکه ناشی یا غیرناشی از کار باشد به وقوع میپیوندد ناشی از کار خواهد بود برای مثال بیمه شدهای که به قصد تفریح وارد استخر کارگاه میشود به علت آشنا نبودن به فن شنا در معرض غرق شدن قرار میگیرد و همکار وی برای نجات او وارد استخر میشود ولی او نیز غرق میگردد حادثه دوم اصولاً ناشی از کار میباشد.