آزمایش ادرار طب کار یکی از آیتمهای معاینات بدو استخدام به شمار میرود. لازم است بدانید که معاینات و آزمایشات طب کار از اهمیت ویژه ای برخوردار است و به منظور تشخیص بیماریها حتی قبل از ظهور علائم و نیز در برخی موارد پیشگیری از پیشرفت بیماری و نیز شناسایی بیماریها تجویز میگردد.
با آزمایش ادرار طب کار چه بیماریهایی شناسایی میشوند؟
این آزمایش به این دلیل انجام می شود که نشانه های شرایط عادی یا بیماری شاغلین در مراحل اولیه شناخته شود. از جمله این موارد می توان به بیماری های کلیه، کبد و دیابت اشاره کرد. این نوع آزمایش ادرار مشابه آزمایش ادرار معمولی می باشد که انجام آن در معاینات طب کار به طور معمول صورت می گیرد.
روشهای انجام این آزمایش چیست؟
۱. آنالیز چشمی: در این روش ادرار باید دارای رنگ و شفافیت مناسبی باشد. در صورتی که در ادرار خون وجود داشته باشد شاید به رنگ قرمز یا سیاه درآید. درصورتی که رسوب موجود باشد نشان از بیماری های کلیه دارد. در نهایت اگر ادرار کدر باشد نشان دهنده عفونت است.
۲. آزمایش میکروسکوپی: ادرار از نظر وجود موارد زیر مورد بررسی قرار میگیرد:
• سلول های قرمز خونی
• سلول های سفید
• باکتری
• کریستال (مواد معدنی که نشان از سنگ کلیه دارند)
۳. تست دیپ استیک: در این روش یک نوار کاغذی نازک که به مواد شیمایی آغشته شده است وارد ادرار می شود. بین ماده شیمیایی با ادرار واکنشی انجام می شود و در صورتی که سطح یک عامل بالا باشد، رنگ نوار تغییر می کند. مواردی که با دیپ استیک مورد بررسی قرار می گیرند عبارتند از:
- اسیدیته یا: PH برای تشخیص سنگ کلیه و عفونت ادراری
- پروتئین: بررسی مشکلات کلیوی
- گلوکز: بررسی امکان ابتلا به دیابت
- گلبول های سفید خونی: تشخیص احتمال عفونت و التهاب
- نیتریت: بررسی وجود عفونت باکتریایی
- بیلی روبین: تشخیص مشکلات کبدی
- خون در ادرار: بررسی فرد از نظر وجود عفونت یا بیماری التهابی و یا سنگ و یا شن کلیه
لازم به ذکر است که در صورت درخواست پزشک احتمال اضافه شدن فاکتورهایی دیگری به آزمایش ادرار طب کار وجود دارد.
آیا آزمایش اعتیاد نیز در این آزمایش ادرار انجام می شود؟
تشخیص اعتیاد با آزمایش خون و آزمایش ادرار قابل انجام است. اما آزمایش اعتیاد معمولا جزو آزمایشات بدو استخدام نیست. اما در مواردی که کارفرما درخواست نماید آزمایش اعتیاد نیز همراه با آزمایشات طب کار انجام شود این کار قابل انجام است.
آمادگیهای قبل از این آزمایش چیست؟
اگر برای آزمایش ادرار طب کار به آزمایشگاه مراجعه مینمایید لازم نیست ناشتا باشید اما بهتر است از مصرف غذاهایی که احتمال تغییر رنگ ادرارتان را افزایش میدهد مانند چغندر قرمز اجتناب نمایید. همچنین در صورت استفاده از هر نوع دارو و ویتامین به آزمایشگاه اطلاع دهید. بهتر است نمونه از میانه ادرار شما گرفته شود. به این صورت که خود را بشویید، مقداری از ادرار خود را تخلیه کنید و سپس اقدام به گرفتن نمونه کنید. چراکه ابتدا و انتهای ادراربدلیل وجودترشحات وباکتریهای فلورواژن یاپوست سبب اشتباه درتشخیص میگردد.