هپاتیت – آ یک بیماری مسری می باشد که توسط ویروس هپاتیت – آ ایجاد می شود بیشترین راه انتقال این بیماری از طریق مدفوعی – دهانی می باشد .یعنی ویروس از طریق مدفوع فرد آلوده دفع می شود و منجر به آلودگی آب و مواد غذایی شده و فرد سالم با مصرف آب آلوده و غذای آلوده به این بیماری مبتلاء می شود.
ویروس از طریق دستگاه گوارش جذب شده و از طریق خون وارد هپاتوسیت ها شده و تکثیر پیدا کرده ومنجر به تخریب سلول های کبد شده و ایجا دعلائم بالینی می کند. دوره کمون بیماری حدود 2 تا 4 هفته می باشد. و در ابتدا بیمار علائم غیر اختصاصی مثل تب ، بی حالی ، احساس ضعف ، تهوع ، استفراغ و گاهی اسهال را تجربه می کند و بعد از حدود یک هفته زردی ایجاد می شود. بیماری از دو هفته قبل از بروز زردی تا یک هفته بعداز بروز زردی واگیر دار می باشد.
برای پیشگیری از بیماری رعایت مسائل بهداشتی در حین تماس با بیماران لازم است . تزریق واکسن و یا تزریق ایمونوگلوبولین دو روش پیشگیری از هپاتیت – آ می باشد.
واکسن هپاتیت – آ
دو نوع واکسن ، یکی فرم غیر فعال و دیگری واکسن زنده ضعیف شده وجود دارد که فرم غیر فعال شده در بیشتر کشورهای جهان استفاده می شود. در کودکان بالای یک سال مجاز به استفاده از این واکسن می باشیم که معمولا دو دوز به فاصله 6 ماه به صورت عضلانی تزریق می شود و ایمنی طولانی مدت ایجاد می کند. البته در کشور ما این واکسن به صورت روتین تزریق نمی شود .در کشورهایی که به صورت روتین این واکسن را تزریق نمی کنند در موارد زیر باید این واکسن در افراد خاص تزریق شود.
1 – بچه های بالای یک سال در کشور هایی که اپیدمی های بیماری به صورت متناوب دیده می شود
2 – بیمارانی که بیماری مزمن کبدی دارند
3 – مردانی که رواب جنسی با مردان دیگر دارند
4 – افرادی که از نظر شغلی در معرض خطر هستند
5 – افرادی که مواد تزریقی استفاده می کنند
6 – افرادی که اختلال فاکتورهای انعقادی دارند
معولا واکسن برای پیشگیری قبل از تماس با افراد آلوده استفاده می شود.
ایمونوگلبولین
ایمونوگلبولین را برای قبل از تماس و یا بعد از تماس با فرد آلوده استفاده می شود. پیشگیری بعد از تماس در موارد زیر استفاده می شود.
1 – تماس های خانگی و یا جنسی با فرد آلوده به بیماری
2 - نوزادانی که از مادران مبتلاء به هپاتیت آ متولد می شوند
3 – اپیدمی در مراکز نگهداری و یا مراکز درمانی
تزریق ایمونوگلبولین تا دو هفته بعد از تماس قابل استفاده است.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189