19

سیاتیک یکی از دردهای آزاردهنده است که از ناحیه کمر شروع می‌شوند و پس از گذشتن از باسن منشعب شده و به هر دو پا ورود می‌کند. این عصب بزرگترین عصب بدن است که درد آن به صورت ناگهانی شروع می‌شود و پس از مدتی بهبود می‌یابد. در مواردی ممکن است این درد آنقدر شدید شود که بیمار برای بهبود حتی به جراحی نیز نیازمند باشد.

زمانی که این عصب در ناحیه کمر و لگن شروع به درد می‌کند، ممکن است در این مناطق احساس ضعف و بی‌حسی کنید. عوامل مختلفی منجر به درد این عصب می‌شود که در کلینیک پیشگام قصد داریم به طور تخصصی به این دلایل بپردازیم. همچنین بهترین روش‌های درمان سیاتیک را معرفی خواهیم نمود.

درد سیاتیک چیست؟

درد سیاتیک ناشی از درد در مسیر این عصب است که ممکن است از کمر شروع شود و به لگن و باسن برسد. معمولاً این درد فقط در یک طرف بدن اثر می‌گذارد. فتق دیسک، فشار بر روی ستون فقرات و تنگی کانال نخاعی از جمله مهم‌ترین دلایلی است که بر روی این عصب تاثیرگذار است. بر اثر دردهای سیاتیکی فرد دچار التهاب و بی‌حسی در ستون فقرات و پاها می‌شود. این دردها از مقدار خفیف شروع می‌شود و می‌تواند شدید شود؛ اما پس از چند هفته بهبود می‌یابد.

علائم بیماری سیاتیک چیست؟

دردهای سیاتیکی مشخصه‌های خاصی دارد که از ناحیه کمر شروع می‌شود و به سمت باسن و پا امتداد می‌یابد. ممکن است شما در هر نقطه از بدن که این عصب می‌گذرد احساس درد کنید؛ اما به طور کلی این درد از کمر شروع می‌شود و تا پشت ران امتداد می‌یابد. از جمله علائم بیماری سیاتیک عبارت است از:

  • دردهای گسترده در نقاط مختلف
  • دردهای خفیف که می‌تواند شدید شود
  • احساس سوزش یا بی‌حسی در نواحی عصب
  • لرزش بدن که همانند شوک الکتریکی است.
  • عواملی مانند ایستادن و نشستن طولانی این درد را تشدید می‌بخشد.
  • درد در یک سمت بدن تاثیرگذار است.
  • با استراحت و دراز کشیدن درد کاهش می‌یابد.
  • سوزن سوزن شدن
  • ضعف عضلات و بی‌اختیاری ادرار و مدفوع

دلایل رایج سیاتیک

در شرایطی که ستون فقرات بر اثر عوامل مختلف درگیر شود، به عصب‌هایی که در این ناحیه قرار دارد آسیب وارد می‌کند. از جمله این آسیب‌ها افتادن از ارتفاع یا برخی از تومورها هستند که می‌توانند دردهای سیاتیکی را به وجود آورد. اما برخی از دلایل، از جمله رایج‌ترین دلایلی هستند که منجر به این درد در فرد بیمار می‌شود.

دیسک‌های بیرون‌زده

غضروف‌هایی که در میان مهره‌ها و استخوان‌های نخاع قرار دارند، موجب انعطاف پذیری بدن هنگام حرکت می‌شوند. این غضروف‌ها که ضخیم و شفاف هستند ممکن است بر اثر عوامل مختلفی آسیب ببینند و همین مسئله منجر به بیرون زدگی دیسک کمر می‌شود. این عامل منجر به فشردگی عصب سیاتیک و تحریک آن می‌شود. در اثر این فشردگی‌های سیاتیکی به وجود می‌آید و ناحیه کمر دچار بی‌حسی می‌شود. یک تا پنج درصد افراد دنیا بر اثر عواملی چون لیز خوردن و افتادن دچار بیرون زدگی دیسک کمر می‌شوند.

تنگی کانال نخاعی و سیاتیک

تنگی غیر طبیعی کانال نخاع می‌تواند بر دردهای سیاتیکی تاثیرگذار باشد. تنگی و باریکی این کانال به نخاع فشار وارد می‌کند و ریشه‌های عصب سیاتیک که در این ناحیه قرار دارد، فشرده می‌شود. همین مسئله منجر به دردهای ناحیه کمر و ستون فقرات می‌شود.

اسپوندیلولیستیز

زمانی که مهره‌های ستون فقرات به سمت یکدیگر امتداد می‌یابد، استخوان‌های نخاع گسترش می‌یابد و به این عصب آسیب وارد می‌کند. برای درمان هرچه سریعتر این مشکل باید به پزشک مراجعه کنید و تحت مداوا قرار بگیرید.

سیاتیک با سندرم Piriformis

این سندرم یک نوع سندرم عضلانی است که بر اثر آن عضلات گلابی شکل بدن به طور غیر ارادی منبسط و منقبض می‌شود و عصب سیاتیکی شما را تحریک می‌کند و منجر به دردهای سیاتیکی می‌شود. عضلات گلابی شکل ستون فقرات وظیفه اتصال استخوان ران به ستون فقرات را بر عهده دارند. زمانی که این عضلات سفت می‌شوند به عصب‌های ستون فقرات فشار وارد می‌کند. عواملی مانند زمین خوردن و تصادف منجر به تشدید این سندرم می‌شود.

از جمله دیگر دلایلی که دردهای سیاتیکی را به وجود می‌آورد عبارت است از:

  • افزایش سن: با افزایش سن شرایط برای ایجاد بیماری‌هایی چون آرتروز و ساییدگی دیسک به وجود می‌آید که عامل اصلی دردهای سیاتیکی است.
  • اضافه وزن: افزایش وزن فشار بر روی ستون فقرات و عصب‌های سیاتیکی را افزایش می‌دهد.
  • سبک زندگی: برخی از افراد شغل‌هایی دارند که مجبورند به مدت طولانی پشت میز بنشینند یا اجسام سنگین را به تنهایی بلند کنند. این عوامل منجر به فشار در ناحیه ستون فقرات می‌شود که می‌تواند دردهای سیاتیک را به وجود آورد.

روش‌های درمان سیاتیک

روش‌های مختلفی برای درمان این مشکل وجود دارد که درد افراد را کاهش می‌دهد و دامنه حرکتی بیمار را کم می‌کند. از جمله روش‌های درمانی برای این مشکل عبارت است از:

  • داروها: داروهای غیر استروئیدی و داروهای شل کننده عضلات برای درمان این مشکل بسیار موثر است. همچنین برای درمان دردهای سیاتیکی از داروهای ضد تشنج و ضد افسردگی نیز می‌توان استفاده نمود.
  • طب سوزنی: طب سوزنی نیز یکی از روش‌های درمانی است که هر روز بر محبوبیت آن افزوده می‌شود. در این روش از سوزن‌های باریک استفاده می‌شود تا دردهای سیاتیکی را کاهش دهد.
  • فیزیوتراپی: در روش فیزیوتراپی برای درمان قطعی سیاتیک از تمرینات تقویتی و کششی استفاده می‌شود که فشار از روی ستون فقرات و در نتیجه عصب‌های سیاتیکی کاهش یابد.
  • کایروپراکتیک: روش کاروپراکتیک یا جا انداختن دستی نیز یکی از روش‌های موثری است که برای جا انداختن عصب سیاتیک استفاده می‌شود. در این روش با استفاده از دست بر روی ستون فقرات فشار وارد می‌شود تا از درد این ناحیه کاهش یابد.
  • جراحی: زمانی که هیچ یک از روش‌های غیر جراحی برای درمان دردهای سیاتیکی موثر نباشد، از جراحی استفاده می‌شود. در مواقعی که علائم این مشکل بسیار شدید شود و کنترل اجابت مزاج از دست بیمار خارج شود، پزشک مجبور به استفاده از جراحی است. اما به دلیل عوارض زیاد جراحی و دوره نقاهت طولانی این روش معمولاً جراحی را به عنوان گزینه آخر درمانی لحاظ می‌کنند.

درمان دردهای سیاتیکی به روش‌های غیر جراحی در کلینیک پیشگام

کلینیک پیشگام یکی از تخصصی‌ترین کلینیک‌ها برای انواع آسیب‌های ستون فقرات است. زمانی که شما با دردهای ستون فقرات و لگن به این کلینیک مراجعه می‌کنید، با انجام تست‌های مختلف از وضعیت شما مطمئن می‌شوند و سپس با استفاده از یک روش درمانی غیر جراحی نسبت به درمان سیاتیک اقدام می‌کنند. با این کار هرچه سریع‌تر روند بهبودی شما طی می‌شود و از شر انجام جراحی راحت می‌شوید.

تلفن‌های کلینیک درد پیشگام واقع در ستارخان تهران جهت رزرو نوبت ویزیت و مشاوره حضوری: ۶۶۵۷۶۹۹۱ و ۶۶۹۱۴۶۵۰


پست های اخیر از دکتر محمد حسین سپهریان :
 علل سیاتیک چیست؟
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.28
 هر آنچه باید از آرتروز گردن بدانید
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.26
 درمان سیاتیک با لیزر
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.20
رنگ خود را انتخاب کنید
تنظیمات قالب