21

کمردرد یکی از مشکلات شایع ستون فقرات است؛ که هر فرد حداقل یک بار در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کند. درد در ناحیه کمر می‌تواند به صورت ناگهانی به وجود آید و یا به مرور زمان فرد را دچار درد کند. عوامل مختلفی منجر به ایجاد این درد می‌شود. علائم درد کمر در هر فرد با فرد دیگری متفاوت است و بستگی به انواع آن دارد. این درد که می‌تواند تا ساق پا و گردن هم ادامه‌دار باشد، با افزایش سن بیشتر رخ می‌دهد. در ادامه در خصوص درد کمر و عوامل مرتبط با آن بیشتر توضیح می‌دهیم.

کمردرد چیست؟

ستون فقرات که در ناحیه کمر قرار دارد، از دیسک‌های بین مهره‌ای، لیگامان‌ها، استخوان‌ها و مفاصل تشکیل می‌شود. زمانی که هر یک از این اجزا دچار مشکل شود، فرد به کمردرد مبتلا می‌شود. این درد از مشکلات شایع ستون فقرات است، که در بسیاری از افراد در بازه‌های مختلف زمانی زندگی فرد به وجود می‌آید. بر اثر درد در ناحیه کمر معمولا کار و فعالیت فرد با مشکل مواجه می‌شود. به این منظور باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنید تا با بهبود درد بتوانید به زندگی عادی خود بازگردید.

علت کمردرد چیست؟

علت کمردرد می‌تواند عوامل مختلفی باشد. این بیماری پیر و جوان نمی‌شناسد و در هر سنی ممکن است برای افراد به وجود آید.

بیرون زدگی دیسک کمر

فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر یکی از اتفاقات شایعی است، که منجر به درد در ناحیه کمر، گردن و پا می‌شود. زمانی که قسمت ژله‌ای مرکز دیسک به حلقه بیرونی آن فشار وارد کند، منجر به بیرون زدگی دیسک می‌شود. فتق دیسک با تورم کانال نخاعی، روی اعصاب این قسمت فشار می‌آورد و منجر به درد کمر می‌شود. آسیب، ضربه و فشار به ستون فقرات می‌تواند عامل ایجاد فتق دیسک کمر باشد.

تنگی کانال نخاعی

زمانی که کانال کوچک نخاع که ریشه‌های عصبی و نخاعی در آن قرار دارد، تحت فشار باشد، تنگی کانال نخاعی رخ می‌دهد. بر اثر این بیماری در ناحیه کمر درد، گرفتگی و ضعف به وجود می‌آید. عامل تنگی کانال نخاعی آرتروز یا آرتریت فرسایشی است.

سیاتیک عاملی برای کمردرد

هنگامی که عصب سیاتیک تحریک شود، در قسمت پایینی کمر و پاها احساس درد به وجود می‌آید. سیاتیک بلندترین عصب بدن است که از ریشه‌های عصبی در قسمت نخاع ستون فقرات و از پایین کمر شروع می‌شود و به ناحیه باسن می‌رسد؛ تا پایانه‌های عصبی به اندام‌های تحتانی برسد.

برای درمان سیاتیک باید به پزشک متخصص درد و طب فیزیکی مراجعه کنید. در این شرایط از روش‌های غیر جراحی برای درمان قطعی سیاتیک استفاده می‌شود. از جمله این روش‌ها می‌توان به کایروپراکتیک، طب سوزنی، دکامپرشن، فیزیوتراپی و غیره اشاره کرد.

رگ به رگ شدن کمر

یکی از علل شایع کمردرد کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر بر اثر آسیب‌های فیزیکی و فعالیت‌های سنگین است. در این شرایط بافت‌های ستون فقرات تحت تاثیر قرار می‌گیرند و بر ماهیچه‌ها و تاندون‌ها تاثیر می‌گذارد. این نوع از کشیدگی بیشتر در ساق پا ران یا کشاله ران شایع است.

اسکولیوز

اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات یکی از بیماری‌های رایج در کودکان و نوجوانان است. در این شرایط ستون فقرات فرد به جای یک خط مستقیم در ناحیه مرکز کمر، دارای انحرافاتی مانند حروف s یا c است. در این شرایط انحنای ستون فقرات بر روی دیسک‌های این ناحیه فشار وارد می‌کند و منجر به درد کمر می‌شود.

قوز کمر یا گودی کمر

عوامل مختلفی می‌تواند شکل طبیعی ستون فقرات را از حالت عادی خارج کند. در این شرایط دو نوع تغییر در ستون فقرات حاصل می‌شود. اگر ستون فقرات در ناحیه فوقانی به جلو مایل شود، به آن قوز کمر می‌گویند. سن یکی از عوامل ایجاد قوز کمر در افراد، خصوصا بانوان است.

لوردوز یا قوس کمر نیز انحنای بیش از اندازه ناحیه تحتانی کمر به داخل را شامل می‌شود. این عامل نیز بر اثر عادات نادرست مانند نشستن نادرست و کار زیاد با کامپیوتر به وجود می‌آید. قوز و گودی کمر از دلایل اصلی کمردرد هستند.

علائم کمردرد چیست؟

شاید برای شما سوال پیش بیاید که علائم درد کمر چیست؟ در اینجا باید به شما بگوییم که درد در ناحیه کمر می‌تواند با علائم زیر همراه باشد.

  • درد در ناحیه کمر که منجر به کاهش توانایی کمر برای خم و راست شدن، خوابیدن، نشستن و راه رفتن می‌شود.
  • دردی که از کمر شروع و به سمت گردن و یا پا‌ها ادامه می‌یابد.
  • بی‌حسی اندام‌ها
  • ضعف عضلات کمر
  • سوزن سوزن شدن کمر
  • دردهای دوره‌ای

انواع درد در ناحیه کمر

به طور کلی انواع درد کمر به سه دسته تقسیم می‌شود. تشخیص این دسته‌ها برای کنترل و درمان درد بسیار مهم است.

  • درد کمر حاد: همانطور که از اسم این نوع درد مشخص است، در این شرایط درد در ناحیه کمر بسیار شدید است و تا حدود ۶ هفته ادامه دارد.
  • درد کمر مزمن: در نوع مزمن درد کمر دو حالت رخ می‌دهد. یا درد با یک منبع مشخص به وجود می‌آید و یا اینکه منبع مشخصی برای درد وجود ندارد.
  • درد کمر عصبی: در کمردرد عصبی نشانه‌های آسیب اولیه از بین می‌رود و درد شخص، مربوط به یک آسیب یا بیماری قابل مشاهده نیست. بر اثر این نوع درد، عصب‌های خاصی در کمر حتی زمانی که هیچ آسیبی در کمر وجود ندارد، برای مغز پیام درد ارسال می‌کند.

درمان کمردرد

به منظور تشخیص و درمان کمردرد باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. در این شرایط پزشک با استفاده از معاینات بالینی و آمایش‌هایی چون سی‌تی اسکن و ام‌آرآی می‌تواند عامل ایجاد درد کمر را تشخیص دهد. پس از تشخیص می‌توان نسبت به درمان آن با استفاده از روش‌های زیر اقدام کرد.

  • دارو: اولین مرحله درمان درد در ناحیه کمر استفاده از دارو است. داروهای خوراکی، تزریقی و یا پمادهای دست‌ساز می‌تواند در این زمینه موثر باشد.
  • فیزیوتراپی: در این روش فیزیوتراپیست تمرینات ورزشی کششی و تقویتی به فرد بیمار ارائه می‌دهد؛ تا با تقویت سایر عضلات بدن فشار از ناحیه کمر کاهش یابد. فیزیوتراپی یکی از روش‌های عالی برای درمان سیاتیک بدون جراحی است.
  • طب سوزنی: این روش که باید توسط پزشک ماهر انجام شود، با استفاده از سوزن‌های ریز، عصب‌های ناحیه ستون فقرات را تحریک می‌کند تا از انتقال پیام درد به مغز جلوگیری شود.
  • کایروپراکتیک: برای درمان درد کمر با استفاده از کایروپراکتیک به وسیله دست به کمر نیروی کنترل شده و ناگهانی اعمال می‌شود. این روش برای رگ به رگ شدن یا فتق دیسک می‌تواند موثر باشد.
  • دکامپرشن: یک روش درمانی موثر دیگر برای درد کمر استفاده از تخت دکامپرشن است. با استفاده از این تخت به کمر بیمار فشار وارد می‌شود که منجر به کاهش درد می‌شود.
  • جراحی: در صورتی که یک هیچ یک از روش‌های فوق برای درمان قطعی کمردرد موثر نباشد، پزشک به اجبار جراحی را تجویز می‌کند. روش جراحی به دلیل دوره نقاهت طولانی و درد زیاد، در بین مردم محبوب نیست.

عوارض درد کمر

چنانچه برای درمان درد کمر خود اقدام نکنید و یا پس از درمان مجدداً حرکات نادرست مانند جابجایی اجسام سنگین را انجام دهید، می‌تواند ستون فقرات شما را دچار آسیب کند. عوارض کمردرد عبارت است از:

  • آسیب‌های عصبی به کمر
  • عدم توانایی برای انجام کار
  • اضافه وزن
  • افسردگی
  • بی‌خوابی
  • انزوا
  • ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره و عدم توانایی برای انجام فعالیت ورزشی

نتیجه‌گیری

کمردرد یکی از مشکلات شایعی است که در همه افراد ممکن است رخ دهد و پیر و جوان هم نمی‌شناسد. عوامل مختلفی می‌تواند منجر به ایجاد این مشکل در فرد شود؛ که برای تشخیص آن باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. امروزه روش‌های درمانی غیر جراحی برای رفع مشکلات و دردهای کمر بسیار رواج دارد.

کلینیک پیشگام یکی از معتبرترین کلینیک‌ها در زمینه ارائه خدمات درمانی غیر جراحی برای درمان انواع دردهای ستون فقرات شامل دیسک کمر، سیاتیک، درد کمر و غیره است. می‌توانید به این کلینیک مراجعه و به راحتی از درمان‌های غیر جراحی آن استفاده کنید.


پست های اخیر از دکتر محمد حسین سپهریان :
 علل سیاتیک چیست؟
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.28
 هر آنچه باید از آرتروز گردن بدانید
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.26
 درمان سیاتیک با لیزر
دکتر محمد حسین سپهریان 1403.09.20
رنگ خود را انتخاب کنید
تنظیمات قالب