عفونت با کرم های سوزنی یا کرمک یا انتروبیوزیس توسط انگل انترو بیوس ورمیکولاریس ایجاد می شود و این انگل در سکوم و کولون صعودی و اپادیس رشد می کند و اغلب در کودکان دیده می شود و والدین از طریق کودکان مبتلا می شوند . طول جنس ماده 8 تا 13 میلی متر و جنس نر 3 تا 5 میلی متر می باشد . بیشترین راه انتقال تماس مستقیم با مدفوع آلوده می باشد و گاهی از طریق تماس جنسی نیز منتقل می شود . معمولا بدون علامت هستند و کاریر های بودون علامت شایع می باشند .
اپیدمیولوژی : کرمک شایعترین فرم عفونت انگلی می باشد و شیوع آن در جوامع مختلف از 2 تا 20 درصد گزارش شده است و کودکان سنین مدرسه بیشترین در صد آلودگی را دارند .
پاتوفیزیولوژی : شایعترین علامت بیماری خارش و احساس سوزش اطراف مقعد می باشد که زمانی ایجاد مشود که کرم ماده جهت تخمک گذاری انتهای سوزنی خود را وارد مخاط انتهای انوس می کند . حرکت کرم ماده و تخم کرم منجر به خارش می شود . تخم تا قبل از اینکه به لارو تبدیل شود می تواند تا 3 هفته بماند و لارو ایجاد شده مجددا به داخل کانل انال بازگشته و ایجاد عفونت مجدد می کند .
علائم بالینی : اغلب افراد بدون علامت هستند و در افراد علامت دار بیشتر یافته خارش اطراف مقعد می باشد که بیشتر در شب و یا اوایل صبح ایجاد می شود . علائم دیگر شامل اختلا در خواب ، بی خوابی شبانه ، درد شکم و در موارد کمی بی اشتهایی می باشد
تشخیص افتراقی
1 – بیماری کرون
2 – کولیت اولسرو
3 – آنوسیتیس یا التهاب آنوس
4 - آلرژی
تشخیص :
بررسی تخم و انگل ماده بر روی لام و استفاده از نوار چسب های سیلیکونی می تواند کمک کننده باشد ویا دیدن خود کرم در اطراف مقعد و یا وجود کرم داخل مدفوع می تواند تشخیصی باشد
درمان
استفاده از داروهای ضد انگل مثل مبندازول ، آلبندازول و پیرانتال پامیت در دو نوبت به فاصله دو هفته در بیمار و افراد خانواده توصیه می شود .
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران