شکستگی ساق پا؛ علل، علائم و درمان

21

شکستگی ساق پا از جمله شکستگی شایع در استخوان‌ها است که علائمی چون درد، تورم، کبودی، قرمزی و ناتوانی در حرکت از خود بر جا می‌گذارد. عوامل مختلفی چون تصادف، آسیب‌های ورزشی و غیره می‌تواند منجر به این شکستگی شود. با توجه به میزان شکستگی و آسیب دیدگی ساق پا می‌توان یک درمان موثر برای آن اتخاذ کرد. معمولاً این نوع شکستگی نیاز به جراحی و گچ گرفتگی دارد تا استخوان‌هایی که می‌شکند در کنار هم، تراز شود و سریع‌تر بهبود یابد. به طور کلی تشخیص سریع شکستگی ساق پا برای بهبودی موثر است.

علائم شکستگی ساق پا

معمولاً شکستگی استخوان با درد زیادی همراه است. شکستگی ساق پا نیز از این قاعده مستثنا نیست. اولین علائم این نوع از شکستگی درد است که با دست زدن به محل شکستگی و حرکت ساق پا تشدید می‌یابد. در شرایطی که ساق پا دچار شکستگی شود بیمار قادر نیست پای خود را حرکت دهد.

از سوی دیگر بر اثر شکستگی استخوان ساق پا در این ناحیه تورم به وجود می‌آید و قطعات استخوان که دارای شکستگی است جابجا می‌شود. اگر استخوانی که دارای شکستگی است به پوست آسیب بزند و زخم باز به وجود آورد معمولا لبه‌های استخوانی که دارای شکستگی است از درون زخم مشخص است.

استخوان شکسته ساق پا ممکن است به عروق و اعصاب ساق پا نیز آسیب بزند و منجر به آسیب‌های عصبی و عروقی شود. همچنین این ناحیه دچار کبودی و قرمزی می‌شود و فرد قادر نیست راه برود.

انواع شکستگی‌های ساق پا

ساق پا از دو استخوان درشت نی و نازک نی تشکیل می‌شود. استخوان درشت نی یکی از مهمترین استخوان‌های بدن است که ساق را به زانو و مچ پا متصل می‌کند. از آنجایی که این استخوان بلندترین استخوان بدن است معمولاً در معرض آسیب و شکستگی قرار می‌گیرد. این آسیب می‌تواند یک شکستگی عرضی یا یک ترک افقی در سراسر این استخوان باشد. از جمله انواع شکستگی‌های ساق پا عبارت است از:

شکستگی استخوان درشت نی

گفتیم که استخوان درشت نی به دلیل طولی که دارد بیشتر از سایر استخوان‌های بدن در معرض آسیب قرار می‌گیرد. این استخوان مسئول تحمل وزن بدن و حرکت پا است. شکستگی استخوان درشت نی ساق پا به صورت عرضی، مورب یا حتی مارپیچ است.

اگر این آسیب دیدگی شدید باشد و قطعات شکسته استخوان از پوست بیرون بزند ممکن است به عضلات و بافت‌های اطراف استخوان نیز آسیب وارد کند. در این شرایط باید هرچه سریعتر نسبت به درمان شکستگی ساق پا اقدام نمود زیرا ممکن است زخم عفونت کند و طول درمان را افزایش دهد.

شکستگی استخوان نازک نی

ضخامت استخوان نازک نی از استخوان درشت نی کمتر است و در ناحیه خارجی ساق پا قرار می‌گیرد. شکستگی استخوان نازک نی ساق پا بر اثر عواملی چون پیچ خوردگی مچ پا و ضربه به وجود می‌آید. با توجه به شدت شکستگی ممکن است از نوع باز یا بسته باشد و در نتیجه امکان آسیب دیدگی بافت‌ها نیز در این شرایط وجود دارد.

شکستگی ساق پا به صورت دوبل

اگر شکستگی در ساق پا به صورت دوبل اتفاق بیفتد فرد با درد بسیار شدیدی مواجه می‌شود. این شکستگی یکی از شدیدترین نوع شکستگی‌ها است که بر اثر شدت ضربه همزمان دو استخوان درشت نی و نازک نی ساق پا می‌شکند. در نتیجه به طول درمان بیشتری نسبت به سایر شکستگی‌ها نیاز دارد.

دلایل شکستگی ساق پا

دلایل مختلفی می‌تواند منجر به آسیب ساق پا و در نتیجه شکستگی ساق پا شود. اما از شایع‌ترین دلایل ایجاد شکستگی استخوان ساق پا پیچ خوردگی مچ پا و پیچ خوردگی زانو است. علاوه بر این موارد ضربات شدید و سنگینی که در هنگام تصادف، ورزش و سقوط به پاها وارد می‌شود می‌تواند این استخوان‌ها را بشکند.

از جمله دیگر دلایلی که منجر به این اتفاق می‌شود دویدن در مسافت‌های طولانی، پوکی استخوان و لیز خوردن است. شکستگی‌هایی که بر اثر ضربه به وجود آید می‌توانند شرایط دردناکی را برای فرد به وجود آورد و حتی منجر به شکست استخوان ساق از چند ناحیه شود. اما شکستگی‌های ناشی از پیچ خوردگی مچ پا می‌تواند آسیب‌های کمتری را در فرد به وجود آورد.

نحوه تشخیص شکستگی پا

برای تشخیص انواع شکستگی پا باید از پزشک متخصص ارتوپد کمک بگیرید. این پزشک در ابتدا پاهای شما را بررسی می‌کند و استخوان‌های درشت نی و نازک نی ساق پا را از نظر شکستگی معاینه می‌کند. هرگونه درد و بیرون‌زدگی استخوان در این ناحیه می‌تواند نشان از شکستگی داشته باشد. پزشک ممکن است که از شما بخواهد تا زانو و مچ پای خود را تکان دهید و حتی اندک فشار به ساق پا وارد کنید.

اگر با انجام این حرکات درد شدیدی در ساق پای شما به وجود آمد احتمال شکستگی آن قوت می‌گیرد. معمولاً در زمان شکستگی حرکت پا می‌تواند وضعیت را تشدید ببخشد. پس از تشخیص ابتدایی پزشک ممکن است انواع تصویربرداری‌ها را برای شما تجویز کند. از جمله این آزمایش‌ها تصویربرداری با اشعه ایکس، ام‌آرآی و سی‌تی اسکن است.

درمان شکستگی ساق پا

معمولاً درمان شکستگی ساق پا به شدت و موقعیت شکستگی بستگی دارد. با توجه به این موارد پزشک یکی از راهکارهای زیر را برای درمان شکستگی پا اتخاذ می‌کند.

گچ گرفتن استخوان

اولین اقدام درمانی برای انواع شکستگی استخوان استفاده از گچ است. در این شرایط پا را با گچ فایبرگلاس ارتوپدی می‌پوشانند تا پا جوش بخورد. باید همواره به دستور پزشک در زمان گچ گرفتن پا توجه کنید و هرگونه حرکات غیر طبیعی را حذف کنید.

در گذشته از گچ ساده به این منظور استفاده می‌شد، اما امروزه با استفاده از باند فایبرگلاس ارتوپدی کار برای بیمار راحت‌تر می‌شود. این گچ سیار سبک‌تر از گچ معمولی است و بیمار فشار کمتری را در این شرایط تجربه می‌کند. از دیگر خصوصیات گچ فایبرگلاس ارتوپدی این است که زود با آب واکنش نشان می‌دهد و سریع خشک می‌شود؛ در نتیجه به فرد برای درمان سریعتر کمک می‌کند.

درمان شکستگی استخوان با آتل

در صورتی که در شکستگی استخوان در ناحیه ساق خفیف باشد، پزشک از آتل برای کاهش ورم و بهبود سریعتر این شکستگی کمک می‌گیرد.

درمان شکستگی با جراحی

اما در نوع شدید شکستگی که منجر به زخم باز می‌شود در ابتدا با استفاده از جراحی استخوان را به محل اصلی خود باز می‌گرداند و سپس با استفاده از بخیه زخم باز را می‌بندند. در نهایت با استفاده از گچ فایبرگلاس ارتوپدی پا را گچ می‌گیرد.

خرید گچ فایبرگلاس ارتوپدی از بازرگانی صدف باران

امروزه در انواع مراکز درمانی و بیمارستان‌ها از گچ فایبرگلاس ارتوپدی استفاده می‌شود که کار را برای بیمار و پزشک آسان می‌کند. از آنجایی که این مراکز به میزان زیاد از این گچ استفاده می‌کنند می‌توانند با خرید عمده این محصول در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی کنند.

بازرگانی صدف باران یکی از شرکت‌های معتبری است که انواع تجهیزات پزشکی از جمله باند فایبرگلاس ارتوپدی را به صورت عمده به مراکز درمانی شامل بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها عرضه می‌کند. برای ثبت سفارش می‌توانید با شماره ۰۲۱۲۲۷۸۵۱۶۹ تماس بگیرید.


پست های اخیر از نوين طب صدف باران :
رنگ خود را انتخاب کنید
تنظیمات قالب