انواع ابزار جراحی را بشناسید

13

ابزار جراحی، مجموعه وسایلی هستند که برای تسهیل در فرآیند جراحی و افزایش دقت مورد استفاده قرار می گیرند. ابزارهای جراحی تنوع بسیار زیادی دارند و با توجه به نوع جراحی به کار گرفته می شوند. این ابزار می توانند شامل جدا کننده ها، کلمپ ها، نگهدارنده ها، البسه جراحی، شان جراحی یکبار مصرف و.... شوند. برای بررسی دقیق تر ابزارهای جراحی و کاربرد آن ها تا انتهای مطلب را مطالعه کنید.

انواع ابزار جراحی

برنده ها و جدا کننده ها

برنده ها از جمله ابزارهایی هستند که برای جداسازی یا برش بافت مورد نظر استفاده می شوند که شامل موارد زیر هستند:

قیچی جراحی: کاربرد قیچی در جراحی شامل برش بافت ها، بخیه ها و عروق خونی است. قیچی های جراحی انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر است:

  • قیچی نخ
  • قیچی ایریس
  • قیچی متزنبام
  • قیچی وسکات
  • قیچی تمپانو
  • قیچی اسپرینگ
  • قیچی دورا
  • قیچی تناتومی
  • چاقوی جراحی: بافت های سخت تر بدن مانند استخوان ها به وسیله چاقوی جراحی برش داده می شود. این ابزار جراحی در عمل های زیادی کاربرد دارد. برش قرنیه در جراحی های چشمی، برش پرده و مخاط گوش، ایجاد سوراخ در پرده گوش و قطع عضو از کاربردهای چاقوهای جراحی به حساب می آیند.
  • تیغ بیستوری: برش بافت های نرم در جراحی به واسطه تیغ بیستوری انجام می پذیرد. معمولاً این تیغ ها به صورت یکبار مصرف اما با اندازه های مختلف عرضه می شوند.

کورت: کورت ها یکی دیگر از برنده ها هستند که شکلی شبیه به قاشق دارند و برای برداشتن قسمتی از بافت یا  تراشیدن آن استفاده می شوند. کورت ها با توجه نوعشان در انواع مختلفی از جراحی ها به کار می آیند. به عنوان مثال با کورت آدنوئید، بافت غیر طبیعی غدد فوقانی گلو را می تراشند. سایر کورت ها شامل کورت قاشقی، کورت رحمی، کورت پوستی و کورت گوش می شود.

باز کننده ها و رترکتورها

پس از ایجاد برش در جراحی لازم است این ناحیه باز بماند تا فرآیندها به درستی اعمال شوند. این ابزار جراحی همان طور که از نامش نیز پیداست، بافت های برش زده را کنار می زند یا ثابت نگه می دارد تا تیم جراحی دید بهتری نسب به منطقه مورد نظر داشته باشد. این ابزار دارای دو نوع خودکار و دستی است.

نگهدارنده ها

این دسته از ابزارها که دارای نوک دندانه دار یا صاف هستند، برای نگه داشتن یا کشیدن بافت ها و اجسام خارجی از داخل بدن مورد استفاده قرار می گیرند. موارد زیر انواع گوناگونی از نگهدارنده ها محسوب می شوند:

  •  پنس: جراح با کمک این ابزار جراحی می تواند بافت مورد نظر را با استحکام بیش تری نگه دارد. این بافت می تواند بخشی از روده باشد یا سرخرگ ها.
  • سوزنگیر: سوزنگیر برای ثابت نگه داشتن سوزن جراحی به کار گرفته می شود تا سوزن در هنگام بخیه جابه جا نشود؛ چرا که هر گونه اشتباه جزئی در بخیه بافت مورد نظر، بیمار را با خطرات جدی روبه رو می کند.

ابزار دوخت و بخیه

بعد از اتمام عمل جراحی باید ناحیه برش خورده بسته شود. این کار به وسیله ابزارهای دوخت و بخیه انجام می شود. نخ و سوزن از رایج ترین ابزار جراحی در این زمینه هستند اما موارد دیگری نظیر منگنه جراحی نیز وجود دارند.

  • نخ جراحی: با استفاده از نخ های جراحی بافت ها را متصل می کنند و محل جراحی بسته می شود. نخ های جراحی به دو صورت قابل جذب و غیر قابل جذب وجود دارند. نخ های قابل جذب از مواد مصنوعی نظیر لاپرولاکتن، پلی لاکتیک اسید و  پلی گلیکولیک اسید تهیه می شوند. همچنین مواد نخ های غیر قابل جذب شامل  پلی استر، پلی پروپیلن و نایلون است.
  • منگنه جراحی: برخی از جراحان نیز بر این باورند که منگنه های جراحی مزایای بیش تری نسبت به نخ ها دارند. یکی از این مزایای منگنه جراحی این است که نشت خون به حداقل میزان ممکن می رسد. این ابزار جراحی حتی برای پیوند بخشی از بافت ها در حین جراحی نیز گزینه مناسبی به شمار می روند.

گشاد کننده ها

گشاد کردن دریچه ها و مجاری در جراحی با کمک ابزاری به نام گشاد کننده صورت می گیرد. گشاد کردن گاهی برای رفع گرفتگی یا پیشگیری از گرفتگی ناگهانی سرخرگ اعمال می شود. گشاد کننده ها اغلب بر اساس اندازه قطرشان مورد استفاده قرار می گیرند.  

البسه جراحی

البسه به طور مستقیم در ابزار جراحی قرار نمی گیرد اما از آنجایی که حائز اهمیت است، به بیان آن می پردازیم. البسه جراحی به صورت یکبار مصرف تولید و عرضه می شوند و شامل گان (روپوش بلند)، کلاه، حوله، شان، دستکش، ماسک و پوشاننده کف پا و..... هستند. تعداد این البسه ممکن است برای هر  جراحی تغییر پیدا کند. به همین منظور در بسته های آماده ای تحت عنوان پک جراحی یکبار مصرف تولید و عرضه می شوند تا هم کار تیم جراحی راحت تر شود و هم سطح بهداشت محصول افزایش یابد. این پک ها با توجه به نوع جراحی شامل موارد خاصی هستند. به عنوان مثال پک جراحی عمومی با پک جراحی ارتوپدی متفاوت است. البته در پک های جراحی اقلامی همچون رسیور، گالی پات و... نیز طبق درخواست مراکز جراحی قرار می‌گیرد.

سوالات متداول

  • برای تهیه ابزار جراحی به چه نکاتی توجه کنیم؟ مطمئن شوید که ابزارها تائیدیه لازم را دارند. همچنین توجه داشته باشید که ابزارها باید با آناتومی بدن بیماران همخوانی داشته باشند.
  • تفاوت بین ابزار یکبار مصرف و چند بار مصرف چیست؟ ابزارهای چند بار مصرف از دوام بیش تری برخوردارند اما هزینه های مرتبط با نگهداری و استریلیزاسیون آن ها بیش تر است. با این وجود در مواردی مانند البسه جراحی پک های یکبار مصرف توصیه می شوند.  
  • ابزار جراحی از چه جنسی هستند؟ این مورد به نوع ابزار بستگی دارد اما برای ساخت ابزارهای جراحی از فولاد ضد زنگ، تیتانیوم و سرامیک بهره می گیرند.  

خرید انواع ابزار جراحی از تایان طب

در این مطلب به انواع و اقسام ابزار جراحی اشاره شد. شرکت تجهیزات پزشکی تایان طب خاورمیانه یکی از شرکت های فعال در این حوزه است که بسیاری از تجهیزات و ابزارهای پزشکی مورد نیاز را در کم ترین زمان ممکن به دست متقاضیان می رساند. برای کسب اطلاعات بیش تر از نحوه کار این مجموعه می توانید با آن ها ارتباط بگیرید.

آدرس و تلفن:

دفتر مرکزی: تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع میرداماد، خیابان زیبا، پلاک ۵۴، واحد ۵

۰۲۱۲۲۸۹۹۱۴۲-۳ و ۰۹۹۱۲۹۰۲۹۱۳

پست های اخیر از صنایع پزشکی تایان :
رنگ خود را انتخاب کنید
تنظیمات قالب