سرطان لوزالمعده یا پانکراس زمانی رخ می دهد که سلول های غده لوزالمعده که پشت معده قرار دارد، به شکل خارج از کنترلی شروع به تکثیر کرده و یک توده تشکیل می دهند. این سلول های سرطانی، توانایی حمله به دیگر بخش های بدن و سرطانی کردن آنها را نیز دارند.
عوامل خطر سرطان پانکراس شامل این موارد می شوند: استعمال دخانیات، چاقی، دیابت و شرایط ژنتیکی خاص و نادر. طبق بررسی ها در سال ۲۰۱۲، انواع سرطان پانکراس هفتمین عامل مرگ ناشی از سرطان است.
با توجه به اهمیت موضوع باید بیش از پیش نسبت به علائمی که بدن بروز می دهد آگاه باشیم. هشت نشانه ابتلا به سرطان پانکراس یا لوزالمعده که اغلب آن ها را نادیده می گیریم به شرح زیر هستند.
زرد شدن پوست
علائم این بیماری اغلب زمانی توجه ما را به خود جلب می کند که در مراحل پیشرفته باشند. زردی یکی از واضح ترین نشانه های سرطان لوزالمعده است. به گفته ی پزشکان، اغلب بیمار زمانی متوجه بیماری خود می شود که شخصی به او می گوید که چشم هایش زرد است و این فرد زمانی که به پزشک مراجعه می کند متوجه می شود که دچار سرطان پیشرفته لوزالمعده شده است.
درد شکم یا کمرسرطان که در نزدیکی سر پانکراس (لوزالمعده) شروع می شود، می تواند مجرای صفراوی را مسدود کند و از ورود مواد صفراوی به روده برای تجزیه ی چربی ها و سپس دفع توسط مدفوع جلوگیری کند. در نهایت با تجمع این مواد در بدن، زردی پوست و چشم اتفاق می افتد. هچنین می تواند موجب خارش پوست شود.
نوک انگشت شست خود را روی بالای شکم درست زیر قفسه ی سینه قرار دهید. سپس در امتداد آن انگشت اشاره تان را مستقیم به طرف ستون فقرات ببرید. مبتلایان به سرطان پانکراس در این قسمت های بدن، احساس درد می کنند. این درد غیر قابل توصیف و آزار دهنده است.
سرطان هایی که در قسمت انتهایی پانکراس آغاز می شوند می توانند بر اندام های مجاور فشار وارد کنند. اگر سرطان به اعصاب اطراف پانکراس فشار بیاورد، موجب کمردرد (دردهای پشتی) می شود.
ادرار تیره و مدفوع چرب
اگر ادرار تیره باشد (قهوه ای یا رنگی مانند زنگ زدگی)، می تواند نشانه ای از سرطان لوزالمعده به حساب بیاید. این تغییر رنگ به علت وجود مقادیر زیاد بیلی روبین در خون می باشد.
نشانه ی دیگر این بیماری، مدفوع چرب و به رنگ خاک رس است که می تواند به علت مسدود شدن مجرای صفراوی ایجاد شود.
تهوع
تهوع و استفراغ
سرطان پانکراس بر روی معده فشار وارد می کند و سبب یک انسداد جزئی می شود. بنابراین موجب خواهد شد که مواد غذایی به سختی وارد معده شوند و در نتیجه تهوع و استفراغ و درد بروز کنند.
پانکراتیت
پانکراتیت (التهاب پانکراس) غیر قابل توصیف و یا مزمن می تواند در اثر یک تومور کوچک در پانکراس ایجاد شود. هر چند که پانکراتیت می تواند در اثر مصرف الکل، سنگ کیسه صفرا و داروها نیز بروز یابد، اما اگر فرد هیچ کدام از این دلایل را نداشته باشد، باید به سرطان مشکوک شود.
بهداشت بد دهان
اگر فرد دچار بوی بد دهان، لق شدن دندان ها و ورم لثه باشد، می توان آن را چیزی فراتر از بهداشت ضعیف دهان دانست.
افراد مبتلا به سرطان پانکراس مبتلا به مشکلات دهانی نظیر بیماری های لثه، حفره ی دندانی و در کل سلامت ضعیف دهان و دندان می باشند.
تشخیص دیابت نوع دو
تشخیص دیابت نوع دو به این معنا نیست که شما به سرطان لوزالمعده دچار شده اید، بلکه دیابت نوع دو می تواند خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهد. ۴۰ درصد از مبتلایان به این نوع سرطان قبل از اطلاع از این بیماری شان، دیابت نوع دو در آن ها تشخیص داده شده است.
سلول های جزایر لانگرهانس لوزالمعده مسئول تولید انسولین هستند. بنابر این در مراحل اولیه تومور (سرطان) ممکن است لوزالمعده توانایی تولید انسولین را از دست بدهد و باعث بروز دیابت در فرد شود.
کاهش بی دلیل وزن
اگر شخص به طور ناگهانی دچار بی اشتهایی و کاهش وزن بدون هیچ تغییری در برنامه غذایی یا ورزش شود، باید با پزشک مشورت نماید. کاهش وزن بی دلیل یکی از شایع ترین علائم سرطان پانکراس است.