تعيين جنسيت و تشخيص بيماري ژنتيكي جنين قبل از تولد
تعيين جنسيت جنين همواره در طول ساليان سال از روياهاي دست نيافتني انسانها به شمار ميرفته شايد براي برخي هيچ تفاوتي بين دختر يا پسر وجود نداشته اما بدون شك براي برخي ديگر مسالهاي مهم بوده است.
امروزه به كمك تكنيكهاي جديد علم پزشكي بسياري از روياها و آرزوهاي انسان ممكن شده يكي از آنها تعيين جنسيت جنين است كه در ايران نيز همپاي ساير كشورهاي پيشرفته توانايي انجام اين كار فراهم شده است.
از نظر طبيعي در مقابل هر ۱۰۰دختر، حدود ۱۰۲تا ۱۰۵پسر به دنيا ميآيد در اين ميان اگر چه در جوامع پيشرفته تعيين جنسيت جنين اغلب موضوع مهمي نيست، ولي در بعضي مواقع و حتي در ميان تحصيلكردگان علاقه به يك جنس گاهي بيشتر است.
زوجيني بودهاند كه مثلا با داشتن سه يا چهار دختر در انتظار تولد يك پسر به تعداد فرزندان خود افزودهاند و نتيجه نگرفتهاند با استفاده از اين تكنيك ميتوان خواسته آنها را محقق كرد و به روند افزايش جمعيت در اين خانوادهها خاتمه داد.
در ايران انجام روش تعيين جنسيت جنين قبل از تولد و همچنين تشخيص بيماريهاي ژنتيكي پيش از تولد چندين سال است كه توسط مراكز درماني مختلف انجام ميشود و نوزادان فراواني به سلامت با استفاده از اين تكنيك متولد شدهاند.
(Preimplantation Genetic Diagnosis)PGDيا تعيين جنسيت جنين قبل از تولد هم در مورد تعيين جنسيت جنين به واسطه علاقه والدين به يك جنس خاص و هم به علت انتقال بيماريهاي ژنتيكي وابسته به جنسيت خاصي صورت ميگيرد.
تشخيص پيش از لانهگزيني گرچه امر جديدي است ولي در انسان اصول كاربردهاي باليني آن در دهه گذشته پايهريزي شده و امروزه بعنوان يك روش جايگزين براي تشخيص پيش از تولد بكار گرفته ميشود.
در حال حاضر PGDتنها روش ممكن براي زوجيني است كه در معرض داشتن فرزند مبتلا به بيماريهاي ژنتيكي قرار دارند و در ضمن به دلايل قانوني، مذهبي و ... نميتوانند سقط جنين را در صورت مبتلا بودن جنين به بيماري هاي ژنتيكي تجربه نمايند.
تشخيص ژنتيكي پيش از لانهگزيني يا PGDروشي است كه امكان بررسي ژنتيكي جنينها را قبل از ورود به رحم و شروع حاملگي فراهم ميسازد.
بدين منظور از جنينهاي بدست آمده به روش لقاح آزمايشگاهي ( (IVFيك يا دو سلول به عنوان نمونه برداشته