برگهای استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A میباشد. این ترکیبات شیرین کنندههای طبیعی هستند.
استویا
استویا (stevia) یک گیاه بومی آمریکای جنوبی است که امروزه در کشورهای مختلف اروپایی کشت و مصرف میشود. خوشبختانه کشت این گیاه چند سالی است که در زمینهای شهرهای شمالی ایران نیز شروع شده است. استویا یک گیاه با قدرت شیرین کنندگی بسیار قوی میباشد که میتواند یک جایگزین مناسب برای قندهای تصفیه شده باشد. این گیاه همیار لاغری است، فشار خون را کاهش میدهد، با دیابت و قند خون بالا مقابله میکند. برای آشنایی با این شیرین کننده صد در صد طبیعی با ما همراه باشید.
استویا و لاغری
برگهای استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A میباشد. این ترکیبات شیرین کنندههای طبیعی هستند. برای همین هم برای لاغری بسیار مفیدند. به خاطر اینکه ترکیبات موجود در این گیاه کالری نداشته و حدود 300 برابر شیرینتر از قند ساکاروز هستند. البته توجه داشته باشید که صرف مصرف این گیاه و یک شبه لاغری ممکن نخواهد بود. برای خوش اندامی باید یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید و ورزش کنید.
استویا برای مقابله با دیابت
شیرهی برگهای استویا شیرین کنندهی صد در صد طبیعی است. ترکیبات موجود در این گیاه میزان گلوکز را پایین نمیآورند اما شاخص گلیسمی بسیار پایینی در حد هیچ دارند. در واقع گیاه استویا باعث بالا رفتن انسولین نمیشود. بهتر است عصارهی استویا جایگزین قند شود. البته قبل از هر کاری اول با پزشک خود مشورت کنید.
استویا فشارخون را کاهش میدهد
برگهای استویا حاوی موادی به نام استویوزید هستند. نتایج پژوهشهای متعددی که روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده نشان میدهد که این ترکیب میتواند باعث افزایش قطر رگها شود. برای همین هم خون به راحتی در رگها جریان مییابد. در سال 2003 در چین، پژوهشی روی 168 بیماری فشار خونی انجام شد. نیمی از شرکت کننده ها روزانه 3 عدد کپسول 500 میلی گرمی استویوزید مصرف کردند (به مدت 3 سال) و گروه دیگر پلاسبو یا همان دارونما دریافت کردند. بررسیها نشان داد که فشار خون سیستولیک (عدد بزرگتر) گروه اول از 150 به 140 mmHg رسیده است و فشار خون دیاستولیک شان (عدد کوچکتر) از 95 به 89 mmHg کاهش یافته است. اما تغییر قابل مشاهده ای در وضعیت گروه دوم که دارونما مصرف کرده بودند دیده نشد. البته توجه داشته باشید که استویوزید هنوز به عنوان دارو برای کاهش فشار خون بالا تجویز نمیشود. اما افرادی که فشار خون نرمالی دارند میتوانند از آن استفاده کنند.
استویا و خداحافظی با پوسیدگی دندانها
عصارهی گیاه استویا حاوی ترکیبات بسیار شیرینی است که در عین حال باعث پوسیدگی دندان نمیشود. علاوه بر این استویوزید موجود در این گیاه عملکردی مشابه با فلور دارد و به طور چشمگیری از پیشرفت جرمهای دندان پیشگیری میکند. برای همین این گیاه بهترین جایگزین برای قند به شمار میآید.
استویا برای مقابله با فشار خون بالا
این گیاه برای افرادی که از فشار خون بالا رنج میبرند بسیار مفید است. استویوزید میزان قند خون را کاهش میدهد و حساسیت به انسولین را بالا میبرد. انسولین هورمونی است که برای کنترل میزان قند خون ترشح میشود.
شیرهی برگهای استویا شیرین کنندهی صد در صد طبیعی است. ترکیبات موجود
در این گیاه میزان گلوکز را پایین نمیآورند اما شاخص گلیسمی بسیار پایینی
در حد هیچ دارند. در واقع گیاه استویا باعث بالا رفتن انسولین نمیشود. بهتر است عصارهی استویا جایگزین قند شود.
توصیه میشود افرادی که فشار خون بالا دارند به جای قند و غذاهایی که با شکر سفید تهیه میشود عصارهی استویا مصرف کنند. البته توصیه میکنیم اول با پزشکتان مشورت کنید.
استویا در محصولات آرایشی بهداشتی
در بعضی از کشورها از عصارهی استویا در ترکیبات محصولات آرایشی بهداشتی نیز استفاده میکنند. این گیاه به خمیر دندان طعم شیرینی میدهد و جلوی پوسیدگی دندانها را نیز میگیرد.
چگونه این گیاه را تهیه کنیم؟
این گیاه چند سالی است که در شهرهای شمالی کشورمان کشت میشود. این محصول به صورت برگهای خشک بستهبندی شده و همچنین عصاره به فروش میرسد. از عصارهی این گیاه برای تهیه انواع کیکها، مربا، گز و غیره استفاده میشود. به خاطر اینکه این گیاه چندین برابر شیرینتر از ساکاروز میباشد. برگهای خشک شدهی آن به صورت دم کرده مصرف میشود. توجه داشته باشید که عصارهی این گیاه تا یک یا دو ماه بعد از تولید قابل مصرف است؛ و دیابتیها میتوانند آن را جایگزین قند کنند. برگهای خشک استویا در انجمنهای دیابتیها وجود دارد. این گیاه به صورت برگ خشک بسته بندی شده و عصاره در شهرهایی مانند رشت، اصفهان، مازندران و احتمالاً تهران نیز به فروش میرسد. امیدواریم روزی برسد که این گیاه بین مردم جایگاه خود را پیدا کند و در تهیهی نوشابه ها، شیرینیجات و کلاً محصولات غذایی شیرین استفاده شود. میتوانید سری به عطاریهای شهرتان بزنید و سراغ این گیاه را بگیرید. اگر اطلاعات بیشتری در مورد نحوهی کشت یا تهیهی این محصول نیاز دارید به وبلاگ زیر مراجعه کنید.