یکی از مشکلات بزرگ در ساعات مختلف کاری، احساس خستگی است که عبور عقربه های ساعت از روی صفحه را کند (!) و رسیدگی به امور را دشوار می کند. چگونه می توان بر خستگی غلبه کرد و همیشه پرانرژی بود؟
خستگی و کسالت یکی از مشکلاتی است که همه افراد بارها با آن مواجه شده اند. گاهی اوقات خودمان هم دلیل این خستگی را متوجه نمی شویم و به هر دری می زنیم تا با این خستگی به ویژه در محل کار مبارزه کنیم. اما بد نیست بدانید خستگی دلایل مختلفی دارد که اگر بتوانید دلیل خستگی خود را شناسایی کنید، به راحتی می توانید آن را برطرف کنید. دلایل خستگی را بخوانید و راه های همیشه پرانرژی بودن را بیاموزید.
بیماری قلبی
اگر حین انجام فعالیت های روزانه احساس خستگی شدید کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید، زیرا این نوع خستگی می تواند یکی از عوارض بیماری قلبی باشد و حتما با یک پزشک متخصص قلب مشورت کنید. ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی، استفاده از داروهای مناسب و روش های درمانی می تواند بیماری های قلبی را کنترل و به ذخیره انرژی کمک کند.
عفونت دستگاه ادراری
سوزش دستگاه های ادراری و تکرر ادرار از علائم عفونت دستگاه ادراری است؛ اما همیشه عفونت با چنین عوارض رایجی خود را نشان نمی دهد و در این موارد خستگی تنها عارضه مشخص است اگر آزمایش ادرار وجود عفونت را نشان می دهد، با مصرف آنتی بیوتیک های تجویزی پزشک این عفونت برطرف می شود و طی یک هفته خستگی نیز از بین می رود.
خشک شدن آب بدن
خستگی می تواند از علائم کم شدن آب بدن باشد. وقتی ورزش می کنید یا کار بدنی سخت انجام می دهید، بدن برای خنک ماندن به آب بیشتری نیاز دارد. اگر حین کار احساس تشنگی کردید، یعنی بدنتان کم آب شده است بنابراین قبل از انجام هر فعالیت فیزیکی حداقل ۲ فنجان آب بنوشید. این کار قند خون را در حالت طبیعی نگه می دارد و از بروز حالت خستگی جلوگیری می کند زیرا وقتی قند خون پایین می آید، فرد احساس کسلی و خستگی می کند. برای جلوگیری از خستگی ناشی از کم خوری حتما صبحانه را در برنامه غذایی خود قرار دهید و سعی کنید در هر وعده غذایی خود حتما از پروتئین و کربوهیدرات ها استفاده کنید.
کمبود خواب
خواب آلودگی می تواند روی سلامت و قدرت تمرکز شما تاثیر منفی بر جای بگذارد. افراد بزرگسال به طور متوسط باید هر شب ۸ ۷ ساعت بخوابند بنابراین خواب شبانه را در اولویت قرار دهید و یک برنامه منظم برای آن تنظیم کنید. لپ تاپ، تلفن همراه و هر نوع وسیله الکتریکی مکانیکی را از اتاق خواب خود بیرون ببرید تا روز بعد سرحال سرکار خود حاضر شوید. اگر باز هم مشکل داشتید، حتما به یک پزشک مراجعه کنید. شاید به یکی از اختلالات خواب مبتلا شده باشید.
افسردگی
ممکن است شما به افسردگی به عنوان یک اختلال احساسی و روانی نگاه کنید، اما باید بدانید افسردگی می تواند مشکلات فیزیکی فراوانی ایجاد کند. خستگی، سردرد و کاهش اشتها از رایج ترین عوارض افسردگی است. اگر بیش از ۲ هفته احساس خستگی، ناراحتی و بی حوصلگی کردید حتما با پزشک مشورت کنید زیرا افسردگی بیماری است که با استفاده از روش های درمانی صحیح و استفاده از دارو حتما درمان می شود.
آپنه خواب
بعضی افراد تصور می کنند که خواب کافی دارند، غافل از اینکه آپنه خواب باعث اختلال در کیفیت خواب می شود، زیرا در اثر آپنه خواب در طول شب بارها به طور موقت تنفس شان قطع می شود و هر وقفه در تنفس برای لحظاتی فرد را از خواب بیدار می کند؛ اما خود فرد از آن بی اطلاع است بنابراین ۸ ساعت را در تختخواب سپری می کنید اما واقعا ۸ ساعت خواب خوب ندارید. برای مقابله با این مشکل اول از همه اگر چاق هستید وزن خود را کم کنید، سیگار را ترک کنید و با استفاده از دستگاه های مخصوص تنفسی که مختص آپنه خواب است بخوابید، زیرا این دستگاه ها کمک می کند تا راه های عبور هوا حین شب باز باشد و مشکل تنفسی پیدا نکنید.
پرکاری تیروئید
تیروئید غده کوچکی در ناحیه گردن است که مسئول کنترل متابولیسم است. متابولیسم پروسه ای است که طی آن بدن سوخت را به انرژی تبدیل می کند. وقتی این غده فعالیت نمی کند، متابولیسم بسیار کند می شود و فرد احساس کسالت و خستگی کرده و دچار افزایش وزن می شود. اگر با انجام آزمایش خون متوجه شدید میزان هورمون تیروئید شما کم است، با استفاده از هورمون های ترکیبی می توانید آن را به حالت طبیعی بازگردانید.
دیابت
در افراد مبتلا به دیابت میزان زیادی از قند خون به جای اینکه وارد سلول های بدن شود در جریان خون باقی می ماند، در حالی که باید وارد سلول های بدن شده و به انرژی تبدیل شود. در نتیجه بدن حالتی پیدا می کند که با وجود صرف کافی مایعات، آب کمی دارد. اگر خستگی بدون دلیل در شما ادامه داشت، حتما به پزشک مراجعه کنید و آزمایش دیابت انجام دهید. برای درمان بیماری دیابت از ایجاد تغییرات در روش زندگی مثل پیروی از یک رژیم غذایی صحیح و ورزش آغاز کنید. روش های درمانی انسولین و استفاده از داروهای مخصوص نیز به پروسه تنظیم قند خون کمک می کند.
شیفت کاری شب
کار کردن در شیفت شب می تواند ساعت بیولوژیکی بدن را دچار اختلالاتی کند. ممکن است زمانی که سرکار هستید و باید بیدار بمانید احساس خستگی کنید و در طول روز با مشکل خواب مواجه شوید. برای مقابله با این مشکل وقتی در روز مجبور هستید استراحت کنید، سعی کنید در معرض نور خورشید قرار نگیرید یا مدت قرار گرفتن در معرض نور آفتاب را محدود کنید. اتاق خود را تاریک، خنک و ساکت نگه دارید، اگر همچنان با مشکل بی خوابی مواجه بودید با پزشک مشورت کنید، در این موارد مصرف مکمل ها و داروها می تواند موثر باشد.
خستگی ناپذیر شوید
وقتی بدن سوخت کافی ندارد
کم خوری باعث بروز خستگی می شود، البته غذاهای ناسالم خوردن و به شیوه نادرست غذا خوردن نیز مشکل آفرین است. پیروی از یک رژیم غذای متناسب، قند خون را در حالت طبیعی نگه می دارد و از بروز حالت خستگی جلوگیری می کند زیرا وقتی قند خون پایین می آید، فرد احساس کسلی و خستگی می کند. برای جلوگیری از خستگی ناشی از کمخوری حتما صبحانه را در برنامه غذایی خود قرار دهید و سعی کنید در هر وعده غذایی خود حتما از پروتئین و کربوهیدرات ها استفاده کنید.
مصرف بیش از حد کافئین
مصرف متعادل کافئین باعث بهبود هوشیاری و قدرت تمرکز می شود؛ اما اگر در مصرف آن زیاده روی شود، ضربان قلب، فشار خون و میزان نگرانی و دلواپسی افزایش پیدا می کند. تحقیقات نشان می دهد اگر این حالات زیاد باشد می تواند باعث بروز خستگی و کسالت شود. برای مقابله با این حالت مصرف نوشیدنی ها و مواد کافئین دار مثل قهوه، چای، شکلات و داروهای حاوی کافئین را محدود کنید و البته این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که توقف ناگهانی مصرف کافئین می تواند خستگی بیشتری ایجاد کند.
کم خونی
کم خونی اصلی ترین دلیل بروز کسالت و خستگی در خانم هاست. از دست رفتن خون در دوران قاعدگی بانوان باعث کمبود آهن می شود و زنان را در معرض خطر فقر آهن و کم خونی قرار می دهد و این در حالی است که وجود سلول های گلبول قرمز خون برای بدن ضروری است زیرا آنها مسئول حمل اکسیژن به بافت ها و ارگان های بدن هستند. برای مقابله با کم خونی و فقر آهن از مکمل های آهن و غذاهای غنی از آهن مثل گوشت، جگر، انواع لوبیاها و غلات غنی شده استفاده کنید.