امروزه بسياري از افراد با مشاهده اولين علايم سرماخوردگي شروع به مصرف مکملهاي حاوي ويتامين C ميکنند. توصيه به مصرف ويتامين C در سرماخوردگي آنچنان متداول شده که در اغلب مکملها، داروهاي غيرنسخهاي و موادغذايي مورد استفاده در مبتلايان، اين ويتامين گنجانده شده است. ويتامينC براي نخستينبار در دهه 70 ميلادي با سرماخوردگي مرتبط دانسته شد. ويتامين C يک آنتياکسيدان و ويتامين با اهميت براي حفاظت از بدن است. اين ويتامين براي حفاظت از استخوانها، عضلات و عروق خوني بهکار ميرود. نقش ديگر ويتامين C شکلدهي کلاژن و کمک به جذب آهن است. بهطور معمول ويتامين C در سبزي و ميوهها وجود دارد. اين ويتامين کليدي را ميتوان به شکل مکمل نيز مصرف کرد.
اما آيا ويتامين C در پيشگيري يا درمان علايم سرماخوردگي مفيد است؟ ويتامين C سالها به عنوان درمان احتمالي سرماخوردگي يا گزينهاي براي پيشگيري از آن مورد بررسي بوده است. در سال 2007 ميلادي محققان درصدد برآمدند اثبات کنند مصرف 200 ميليگرم يا مقادير بيشتر ويتامين C در روز طول دوره سرماخوردگي، فواصل ابتلا به اين بيماري يا شدت علايم را تحتتاثير قرار ميدهد. نتايج مطالعه نشان داد دريافت روزانه ويتامين C طول دوره سرماخوردگي را در 8 درصد از بزرگسالان و 14 درصد از کودکان کاهش ميدهد. جالب است بدانيد بيشترين ميزان اثرگذاري ويتامين C روي گروهي از افراد نظير دوندگان ماراتن است. در اين گروه، تجويز ويتامين C خطر ابتلا به سرماخوردگي را به نصف ميرساند. در کودکان که به طور متوسط تعداد روزهاي ابتلا به سرماخوردگي در سال در آنها 28 روز است، استفاده روزانه از دوز بالاي ويتامين C تعداد اين روزها را به 24 روز کاهش ميدهد.
اما آيا مصرف مداوم ويتامين C بيخطر است؟ بهطور کلي دريافت ويتامين C از طريق منابع طبيعي آن نظير ميوهها و سبزيها بيخطر است. در اکثر افراد نيز مصرف مکملهاي حاوي ويتامين C در دوزهاي مجاز آن بيعارضه است. ميزان دوز توصيهشده اين ويتامين 90 ميليگرم در روز براي مردان و 75 ميليگرم در روز براي زنان است. به هر حال به ياد داشته باشيد دوزهاي بيشتر از 2000 ميليگرم در روز اين ويتامين براي بزرگسالان توصيه نميشود. ويتامينC با بهبود عملکرد سيستم ايمني، بدن را نسبت به سرماخوردگي مقاوم ميکند. همچنين با تحريک فعاليت آنتيباديها و سلولهاي سيستم ايمني مانند فاگوسيتها و نوتروفيلها در فعالسازي سيستم ايمني تاثيرگذار است.