ملاسما ( کلوسما ، ماسک حاملگی )
به افزایش رنگدانه های قهوه ای و اکتسابی پوست در ناحیه صورت و گردن ملاسما میگویند. در زنان بسیار شایعتر از مردان و به شکل قرینه ظاهر می شوند.
در افراد با پوست های تیره و مستعد از نظر ژنتیکی ،مواجهه با نور آفتاب و درمان جایگزین هورمونی , درزنان آمریکای مرکزی و جنوبی ، خاور میانه ، هند و آسیای شرقی شایعتر است.
در برخی خانم ها به دنبال مصرف قرص های جلوگیری از بارداری و یا در طی سه ماهه دوم و سوم حاملگی ایجاد میشود .(در این موارد پس از پایان حاملگی و یا قطع مصرف قرص ضد بارداری طی چند ماه به آرامی رفع میشوند)
پیشانی ،گونه ،لب فوقانی و چانه شایعترین نقاط درگیری هستند.
ضایعات به صورت ماکول های قرینه هایپر پیگمانته قهوه ای رنگ می باشند.
درماتولوژی :
از نظر بافت شناسی ملاسما را به سه دسته تقسیم می کنند:اپیدرمی ، درمی و ترکیب اپیدرمی و درمی.
در ملاسمای اپیدرمی مقدارزیادی ملانین در اپیدرم و در ملاسمای درمی در اطراف عروق تجمع ملانین را داریم.
تدابیر درمانی :
هدف از درمان روشن شدن ضایعات یا رفع رنگدانه هاست.
به توصیه دکتر متخصص پوست پرهیز از آفتاب برای جلوگیری و کاهش ملاسما اجباری است .ضد آفتاب ها درمان اصلی ملاسما هستند.آنها باید با طیف وسیع بوده و فرد را علیه اشعه خورشید محافظت کنند. ضد آفتاب باید 30 و یا بالاتر باشد . روش های درمانی چندگانه موضعی و لیزر وجود دارد.
درمان های موضعی با تجویز دکتر شهزاد شیرزاد بهترین متخصص پوست به صورت داروهای سفید کننده (هیدرو کینون ، رتینوئید ها و آزلائیک اسید ) و لایه بردارهای شیمیایی می باشند .
همزمان با دارو میتوان از روشهای درمانی به صورت دوره های میکرودرم ابرژن و لیرز درمانی سود جست .
لیزر فراکشنال ترمیمی ( لیزر فراکسل ) در درمان ملاسما با موفقیت عمل کرده به خصوص در ملاسمای اپیدرمی به خوبی جواب داده است . لیزرآی پی ال هم در همراهی با داروهای موضعی با نتایج رضایت بخشی همراه بوده است.
نکته مهم :
در طی درمان یا بعد از آن ، دوری از نور خورشید و محافظت پوست با ضد آفتابی که بتواند UVA/UVB را پوشش دهد، در روند بهبودی بسیار تعیین کننده خواهد بود.
جهت درمان و توضیحات تکمیلی میتوانید با تعیین وقت قبلی به کلینیک مراجعه نمائید.
مطالب دیگر از دکتر شهزاد شیرزاد
10 روش برطرف کردن تیرگی پوست ناحیه تناسلی در خانه